Home » Straatfotografie » Straatfotografie in Nijmegen

Straatfotografie in Nijmegen

  • by

Bij straatfotografie moeten de meeste mensen al snel denken aan grote steden zoals New York, Berlijn of Londen. Maar ik ben ervan overtuigd dat je ook dichter bij huis geweldige foto’s kunt maken. In 2012 verhuisde ik van Utrecht naar Nijmegen en ik was aanvankelijk bang dat het daar een stuk lastiger zou zijn om te fotograferen, want Utrecht is een fors grotere stad. Maar sinds ik in Nijmegen woon, heb ik de stad leren kennen en waarderen. Er zijn ontzettend veel mooie plekken en zelfs na 9 jaar gaat het nog lang niet vervelen! 

1. Silhouet bij de Stevenskerk

Deze foto heb ik gemaakt vanaf het dak van een appartementencomplex ter hoogte van de Lange Hezelstraat. Verderop zie je de straat omhoog lopen en vanaf daar heet het de Stikke Hezelstraat. 

Het was vroeg in de ochtend, waardoor het heerlijk rustig op straat was. Doordat ik vol tegen de zon in fotografeerde, zijn de Stevenskerk en de persoon een silhouet geworden. 

2. Silhouetten op de Oversteek

Als je de Spoorbrug (Snelbinder) oversteekt kom je bij een bijzonder interessant stuk terecht: Veur Lent. Hier is een eiland op de Waal gemaakt met een nevengeul. Binnen twee kilometer heb je drie grote bruggen: de Waalbrug, de Spoortbrug en de Oversteek. 

Dit is een heel mooi open gebied wat zich uitstekend leent voor het gebruik van langere lenzen. Deze foto maakte ik op een zomeravond met de 200mm f/2.8 Panasonic Leica. Ik had vrij snel door dat een silhouet op de trappen een interessant beeld gaf en besloot te wachten tot er meerdere silhouetten tegelijk in beeld waren. Na ruim een halfuur kwam dit moment waar er mensen op drie verschillende plekken in het beeld waren. 

3. Reiziger op Station de Goffert

Station Nijmegen Goffert is een klein station tussen Dukenburg en Nijmegen. Op een zomeravond weerkaatste het licht prachtig onder het dak van het station, dus ik besloot te wachten tot er iemand voorbij kwam.

In de NS app zag ik dat er tien minuten later een trein aankwam, maar aangezien het een vrij klein station is, stapte er niemand uit. Pas toen een kwartier later de volgende trein stopte, kwam er één reiziger de trein uit. Maar het moment dat ze bovenaan de trap stond met haar skateboard in de hand, was het wachten meer dan waard! 

4. Vader en zoon tijdens de Vierdaagse

De feesten tijdens de Vierdaagse zorgen voor een geweldige sfeer in de stad. Het is dan op de meeste plekken te druk voor mijn smaak, maar bij het Festival op het Eiland hadden ze hele hoge strandstoelen neergezet.

Deze stoelen bleken een heel dankbaar onderwerp omdat ik momenten kon vastleggen hoog boven de drukte van de Vierdaagse. 

5. Mist onder de Waalbrug

Deze foto is voor mij het argument om altijd een camera mee te hebben. Ik zat simpelweg op de fiets van A naar B, toen ik zag dat er onder de Waalbrug een prachtige oldtimer geparkeerd stond. Daarna viel mijn oog op een man die kick box oefeningen (of iets dergelijks) aan het doen was. 

Ik wilde precies het moment vastleggen waar hij in de lucht hing vlak voor een trap om zo een vervreemdend beeld te krijgen.

Ga eens op pad in Nijmegen!

Wat mij betreft is Nijmegen een geweldige stad voor straatfotografie. Hieronder plaats ik nog wat meer foto’s die ik in de loop der jaren in deze stad gemaakt heb. 

Vind je het lastig om goede straatfoto’s te maken of wil je graag nog beter worden? Neem dan een kijkje bij mijn workshop straatfotografie. Deze organiseer ik ook regelmatig in Nijmegen.